FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT VERMONT’S PAID SICK LEAVE LAW
[image: ]VLCT Municipal assistance center FAQS:
Act 69 “Paid sick leave law”

Act 69, Vermont’s new paid sick leave law, will require all Vermont employers to provide many of their employees, with certain exceptions, with at least one hour of paid sick leave for every 52 hours worked. The paid leave must be permitted for five specific reasons. Some categories of employees are excluded from coverage. Members should note that employers may choose to be more generous than the law’s provisions.
The Vermont Department of Labor (VDOL) has been charged with developing administrative rules for overseeing the new law’s implementation. Once written, these rules will be made available on the VDOL website for comment. 
VLCT wrote the Q&As below based on our general understanding of the provisions of this new law. While we make every effort to provide members with the most accurate information possible, please note that this document does not constitute legal advice. We recommend that members consult with an attorney for specific legal guidance.
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1. When does this new law go into effect?
There are different dates for when employees’ paid leave must begin to accrue depending upon the size of the employer. Under each scenario, the law permits an employer to require up to a one year waiting period before taking their accrued leave. Additionally, in 2019, there is an increase in the amount to which an employer may limit the leave. See timeline below. 

2. Does the law apply to all workers?
No. The law does not cover bona fide independent contractors. Additionally, municipalities may exclude employees and municipal officials who:
· are under age 18; or
· work an average of fewer than 18 hours per week; or
· are expected to work 20 weeks or fewer per year.

3. Are elected and appointed officials covered?
Yes, if they work at least 18 hours per week for more than 20 weeks during the year. 




4. Our municipality has a personnel policy. Will we need to update it?
Yes, you need to ensure that, by the effective dates indicated above, your policy includes the five reasons for which an employee may take accrued paid leave as outlined by the law*, that your policy provides at least the minimum leave accrual amounts, and that your policy covers full-time and part-time employees who:
· are age 18 or older; 
· work at least an average of 18 hours per week;
· are scheduled to work more than 20 weeks during the year.  

 The five reasons for taking accrued paid leave are:
1. The employee is ill or injured. 
2. The employee obtains professional diagnostic, preventive, routine, or therapeutic health care. 
3. The employee cares for a sick or injured parent, grandparent, spouse, child, brother, sister, parent-in-law, grandchild, or foster child, including helping that individual obtain diagnostic, preventive, routine, or therapeutic health treatment, or accompanying the employee’s parent, grandparent, spouse, or parent-in-law to an appointment related to his or her long-term care.
4. The employee is arranging for social or legal services or obtaining medical care or counseling for the employee or for the employee’s parent, grandparent, spouse, child, brother, sister, parent-in-law, grandchild, or foster child, who is a victim of domestic violence, sexual assault, or stalking or who is relocating as the result of domestic violence, sexual assault, or stalking. As used in this section, “domestic violence,” “sexual assault,” and “stalking” shall have the same meanings as in 15 V.S.A. § 1151.
5. The employee cares for a parent, grandparent, spouse, child, brother, sister, parent-in-law, grandchild, or foster child, because the school or business where that individual is normally located during the employee’s workday is closed for public health or safety reasons.

5. Our town already provides a generous Combined Time Off (CTO) policy that provides several weeks of paid leave per year. Employees may use the time for sick, vacation, or any personal reason they choose. What if an employee uses all of their CTO to go on vacation? Must we provide additional paid leave if they then get sick?
As long as it has been made clear to employees that their CTO (sometimes called "Paid Time Off" or "PTO") may be used for the reasons the law spells out, this law does not entitle them to additional leave if they use up CTO for another reason. Tip: In order to be in compliance, a municipality must add the five reasons spelled out in the law to its CTO or other leave policy and be sure it includes all employees except categories specifically exempted. 



6. What is the best way to comply with the requirement that we notify new hires of this leave mandate?
As long as your personnel policy is updated to comply with the law, providing it to new employees will suffice. If your town does not have a personnel policy, you may provide a copy of the notice that the VDOL is writing. 

7. When will the new workplace poster for this law be ready?
Presumably, by January 1, 2017. VLCT will notify members when it is issued.

8. Our town requires employees to take at least 4 hours when they use sick, vacation or personal leave. Is that allowed?
The new sick leave mandate requires that employees be allowed to take their accrued leave in “the smallest time increments that the employer’s payroll system uses to account for other absences or that the employer’s paid time off policy permits,” though the law does not require increments to be shorter than one hour. Also note that the Vermont Parental and Family Leave Act (VPFLA) allows employers to require employees to use two-hour increments so, if your town has at least 10 employees, the 4-hour requirement does not comply with the VPFLA. 

9. What if a part-time employee requests paid leave for a medical checkup that will occur during their regular work shift?
Employers are permitted to require employees to make reasonable efforts to avoid scheduling routine or preventive health care during regular work hours. They may also require employees to notify the employer as soon as practicable of their intent to take their earned sick time.

10. Our union contract does not mention the reasons for leave that are specified in this law. What should we do?
A union contract does not alleviate an employer’s responsibilities to follow the law. Some union contracts defer to a municipality’s personnel policy regarding areas not covered by the collective bargaining agreement (CBA) and most outline a process for making any changes to the contract. You should work with the union(s) to insert appropriate language into your CBA. 






11.  What adjustments will we have to make to our recordkeeping? Our employees accrue leave on a fiscal year basis, July 1 through June 30.
The law requires that accrual of paid leave begin on January 1, 2017. You may find it easier to adjust your timekeeping to match the calendar year. If you continue to calculate leave on a fiscal year basis, you will still need to additionally track accruals during the first six months, January to June, and be certain the leave is being earned and carried forward in the required amounts. 

12. We sometimes have employees who separate from employment and later are re-hired. How should their accruals be handled?
As noted in the first question and in the timeline below, an employer may choose to require up to a one year waiting period before an employee uses his or her accruals. If an employee is discharged by the municipality after reaching his or her waiting period and then rehired within 12 months, the waiting period for using the leave is waived, although the leave accrued prior to discharge need not be retained. If a rehired employee had separated voluntarily, he or she is entitled neither to accruals earned prior to separation nor to a waiver of the waiting period. In other words, this law gives them no more rights than any other new hire, unless granted by the employer.  

13. Does an employee have to be compensated for accrued sick leave upon separation from employment?
No. There is no requirement to compensate employees for their accrued leave upon separation. 












	Act 69 Timeline

	January 1, 2017
	•	“Large” employers (those with six or more employees who work 30 or more hours per week) must begin to allow their eligible employees to accrue paid leave. 
•	Employers may require employees to wait up to one year before using such leave.
•	Employers may limit the amount of accrued leave to as few as 24 hours per year. 

	January 1, 2018
	•	“Small” employers (those with five or fewer employees who work 30 or more hours per week) must begin to provide the minimum accruals. 
•	Larger employers that have imposed a waiting period must allow employees to use their accrued leave time.
•	Employers may limit the amount of accrued leave to as few as 24 hours per year. 

	January 1, 2019
	•	Small employers that have imposed waiting periods must allow employees to use their accrued leave time.
•	Employers may limit the amount of accrued leave to as few as 40 hours per year. 
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